5

Забавления

 

 

 

Намиращата се на 30 минути от вила “Козник”’ крепост Кечикая’’,  известна с много легенди за богатства в района е една добра възможност за кратка разходка.  Пътеката е маркирана и е приятна, като от нея се откриват гледки към най високия връх в Родопите – Пелелик,  така и към курорта  Пампорово.

 

Местността Главата се намира на 2 часа път от Вила’’ Козник’’, пътеката в началото е стръмна като тя продължава от крепост ‘’Кечикая’’ по билото от където се вижда голяма част от южната граница на България. Местността е известна с това че е била част от крепостта и е използвана като наблюдателна кула, поради неограничената видимост от нея.

 

 

В района има още два туристически маршрута, които откриват приятни гледки. Пътеката от вила ‘’Козник’’ до местността ‘’Кулата’’ за  около 1 час, пътеката е изключително полегата и преминава в подножието на величествени скални образувания.  Другия маршрут който е често използван от гостите на вилата е пътека от около 1 км. която води до главния път. Пътеката се вие около малко поточе и  е предпочитан маршрут за гостите през пролетта поради няколко естествени водопада.

 

 

„Който не е видял Родопите не е видял България“

– думите на Иван Вазов запечатали неговата първа среща с планината.

 

 

 

Село Смилян се намира само на 25 минути с автомобил. Тук особено популярна е обявената през  1979 година за природна забележителност  пещера Ухловица.  Много красиви и популярни са малките сталактити, който се намират в  западната част на пещерата,  където вляво от туристическата пътека се намира и „Големият сталактон”, с обиколка от 4,2 метра. Пещерата е отворена целогодишно.

 

 

Само на 35 минути от тук се намира село Могилица и известния „ Агушев конак“  който заема площ от  над 4 декара, има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Строежът му отнел над 20 години. Кулата в единия ъгъл на сградата е подобна на морски фар. От уредника на музея ще чуете  цялата история, на пропитата  с легенди забележителност.

 

Като продължите в южна посока само на няколко минути от Могилица  ще стигнете до запазилото автентичния си вид родопско село Арда. По известно с това че от тук тръгва една от най-големите реки в България, селото   предлага и редица други забавления, като разходки с коне, офроуд и разбира се палитра от родопски специалитети в малките механи.

 

 

Извора на Арда който се намира на около час път от селото е достъпен,   по добре обособен туристически маршрут, където много често може да срещнете организирани групи от любители на конната езда.  Вие също може да се включите след предварителна уговорка .

 

Каньонът на водопадите се намира над областния град Смолян.  Екопътеката е с дължина от около  7 километра,  и неусетно се изминава за около 3 часа. Цялото трасе преминава през природни феномени.  Разхождайки се по пътеката имате възможност да се любувате на скалните феномени „Ритлите”, „Редените камъни”, „Каменния улей”, който са придобили разнообразни и причудливи форми вследствие на изветряване на риолитите.  Планувайте да посетите националната забележителност през пролетта, когато потока е пълноводен.

 

 

Циганско градище се намира на около 2 часа с високо проходим автомобил от вила „Козник“. До  връх „Циганско градище”, древно тракийско светилище се намира навес.  Местността  е наричана от местното население “Ченгене хисар”. Тук продължава да личи част от живота на траките с многото парчета керамика по склоновете на върха.

циганското градище

съдилището

 

На около 1 час път се намира една от най-посещаваните местни забележителности „Съдилището“ придобила широка известност покрай едноименния български филм, час от снимките на който са направени тук. Легендите свързани с местността са много, но повече са спиращите дъха гледки.

 

 

Село Чепинци се намира на 5 км. от вила „Козник“ тук е първата в България джамия с две минарета и  втората по големина библиотека  на ислямска тематика във България, придобила световна известност с намиращия се тук уникален златен коран от XIV в. В библиотеката се съхранява множество старопечатни книги на арабски и персийски език по философия, астрономия, история.

село Чепинци